Case din baloţi de paie

Sistem constructiv

Scurt istoric

Avantaje

Sistem constructiv

Paiele şi pământul sunt folsite de foarte mult timp în arhitectură tradiţională din România, însă tehnicile de construcţie care le implică nu au variat foarte mult pe parcursul timpului. Noi propunem o tehnică inovativă de a folosi aceste materiale prin care putem realiza case cu un nivel superior de durabilitiate şi confort. Paile sunt folosite sub forma unor baloţi bine comprimaţi care sunt inseraţi în perete prin presare. Un balot de paie are la bază acelaşi material ca şi lemnul: celuloza. Pentru că paiele sunt goale în interior, gradul de termoizolare este mai bun decât în cazul lemnului. În plus, comprimarea balotului îl face rezistent la compresie, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru construcţia unor ziduri solide. Tencuiala din pământ şi var permite pereţilor să “respire”, reglează umidiatea şi conferă un mediu de viaţă plăcut şi sănătos.

Aceste construcţii sunt foarte eficiente energetic datorită calităţilor termoizolante ale baloţilor de paie: un perete din baloţi de paie tencuit cu argilă şi var, cu o grosime totală de 50 cm, asigură aceeaşi termoizolare ca un perete din 20 cm BCA cu 20 cm polistiren. Producerea unor materiale ca BCA-ul, polistirenul, tencuiala pe bază de ipsos şi vopseaua pentru finisaje, necesită însă un consum de energie mult mai ridicat decât paiele, lemnul, pământul şi varul, generând în acelaşi timp şi un nivel ridicat de emisii CO2. Materialele de construcţii cu care lucrăm noi permit realizarea unui perete cu un consum de energie de 16 ori mai mic decât un perete din BCA, polistiren şi finisaje industriale (o valoare de 30 MJ faţă de 490 MJ). De asemenea, costurile pentru 1 mp de perete din baloţi de paie tencuit cu argilă şi var este de trei ori mai ieftin decât 1 mp de perete din BCA, polistiren şi tencuială din comerţ.

În plus, aceste case sunt sigure, rezistente la foc şi cutremur, se realizează rapid şi oferă un mediu de viaţă plăcut şi sănătos.

Scurt istoric

Contrar aparenţelor, casele din baloţi de paie sunt foarte durabile. Primele astfel de case au fost construite în SUA la finalul secolului XIX, iar unele dintre ele sunt funcţionale şi azi. De exemplu, această biserică din baloți de paie din Nebraska a fost construită în 1928. Începând cu anii 80, interesul pentru construcţiile din materiale naturale, ecologice şi sustenabile începe să fie tot mai mare. Din ce în ce mai mulţi arhitecţi şi constructori din toate colţurile lumii ajung să lucreze cu baloţi de baie, experimentând şi dezvoltând în acelaşi timp noi tehnici care folosesc acest material. În prezent, numărul acestor case este de ordinul miilor, ele găsindu-se mai ales în ţări precum SUA, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Norvegia sau Australia. Odată cu creşterea interesului pentru casele din baloţi de paie, a apărut şi un număr tot mai mare de companii specializate în proiectarea şi realizarea lor.

În România avem avantajul unei tradiţii în domeniul construcțiilor naturale, paiele şi pământul fiind materiale predilecte pentru casele din mediul rural. Obiectivul nostru este să dăm o nouă şansă materialelor naturale tradiţionale, utilizându-le conform unor tehnici moderne de construcţie, atingând nivelul unor standarde internaţionale de calitate.

Avantaje

Costuri reduse
Pentru un metru pătrat de perete din baloţi de paie veţi plăti de două ori mai puţin decât pentru a construi aceeaşi suprafaţă din materiale convenţionale, precum cărămidă sau blocuri BCA, izolate cu polistiren expandat. Dacă doriţi să construiţi în regie proprie, baloţii de paie sunt una dintre cele mai bune soluţii. Acest material de construcţie este uşor de manevrat, sigur şi accesibil oricui. Aveţi posibilitatea de a reduce considerabil costurile de construcţie, folosind ajutorul familiei, al prietenilor sau al voluntarilor.

Economie de timp
Având o greutate redusă, baloţii se manevrează cu uşurinţă, iar datorită dimensiunii lor mari, construcţia avansează rapid. Cu un şantier bine organizat, casa dumneavaostră poate fi gata în trei luni de zile.

Izolare termică ridicată
Pereţii din baloţi de paie au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că pe termen lung aţi putea economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.

Un mediu de viaţă plăcut şi sănătos
Pereţii din baloţi de paie tencuiţi cu pământ asigură un microclimat sănătos şi plăcut. Tencuiala de pământ absoarbe vaporii de apă şi reduce umezeala din interior. Atunci când atmosfera devine prea uscată, pereţii eliberează umezeala şi funcţionează ca un umidificator, făcând aerul uşor de respirat. În plus, deoarece pereţii ‘respiră’, nu veţi mai avea probleme cu mucegaiul si igrasia şi reduceţi totodată riscul alergiilor. Finisând pereţii cu var, veţi trăi într-o atmosferă mai sănătoasă, evitând să vă expuneţi chimicalelor prezente în majoritatea vopselelor din comerţ. Un alt avantaj este izolarea fonică. Datorită grosimii şi structurii pereţilor, eventualele zgomote din exterior nu vă vor deranja şi vă veţi bucura de mai multă linişte decât într-o casă convenţională.

Siguranţă
Casele din baloţi de paie au un nivel ridicat de rezistenţă la foc. Testele de laborator au arătat că un perete din baloţi de paie tencuit cu pământ rezistă expunerii la foc deschis timp de mai bine de 2 ore. Acest lucru nu este surprinzător: datorită gradului mare de compresie, în interiorul baloţilor nu este aer care să faciliteze arderea. În plus, pământul şi argila din tencuială expuse la foc se transformă într-o masă ceramică prin care flăcările nu pot pătrunde. Casele din baloţi de paie sunt rezistente la cutremur. Pereţii unei astfel de case sunt flexibili şi elastici, permiţând mişcarea structurii fără riscul prăbuşirii.

O soluţie ecologică
La nivel international, eforturile de a proteja mediul sunt în continuă creştere. Dacă doriţi să construiţi o casă cu un impact redus asupra mediului înconjurător, baloţii de paie sunt cea mai bună soluţie. Producerea materialelor precum betonul, oţelul sau cărămizile necesită un consum mare de energie care creează poluare. Paiele, însă, sunt produse prin creşterea cerealelor care absorb emisiile de CO₂ şi au un efect pozitiv asupra mediului. În plus, materialele rezultate în urma demolării unei case din baloţi de paie sunt biodegradabile şi nu vor contribui la înmulţirea deşeurilor.

Originalitate
În ultimii douăzeci de ani, casele din baloţi de paie au devenit din ce în ce mai populare în ţări ca SUA, Germania, Marea Britanie sau Franţa. În România însă, tehnica aceasta, în forma ei modernă, a apărut recent şi este prea puţin cunoscută. Alegând o casă din baloţi de paie, veţi avea o construcţie care se va remarca prin stilul inovator şi veţi fi un deschizător de drumuri în ţara noastră.

Tradiţie locală
Construcţiile din baloţi de paie tencuiţi cu pământ şi acoperiţi cu var continuă şi îmbunătăţesc practicile arhitecturale tradiţionale din România. Alegând o astfel de casă veţi fi mai aproape de specificul nostru local.

O estetică aparte
Materialele naturale folosite în construcţia caselor din baloţi de paie permit realizarea de finisaje cu curburi şi aspect organic. Grosimea mare a baloţilor permite sculptarea unor nişe elegante şi utile în pereţi, iar tencuiala din pământ poate fi aplicată sub forma unor basoreliefuri decorative.

Un stil de viaţă
Dacă preferi să te îmbraci în materiale naturale ca bumbacul, inul sau mătasea şi eviţi nylonul şi poliesterul, dacă urmăreşti să cumperi alimente de tip bio şi te atrage mai mult un suc proaspăt de portocale, decât o băutură carbogazoasă plină de chimicale, dacă tinzi să-ţi petreci timpul liber în natură mai degrabă decât în casă sau în oraşe aglomerate, dacă ai o atiudine ecologică şi încerci să reduci impactul tău asupra mediului, atunci şi casa în care locuieşti ar trebui să rezoneze cu acest stil de viaţă.