Case ecologice

7781653316_1c2ceafc37_z

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistem constructiv

Paiele şi pământul sunt folsite de foarte mult timp în arhitectură tradiţională din România, însă tehnicile de construcţie care le implică nu au variat foarte mult pe parcursul timpului. Noi propunem o tehnică inovativă de a folosi aceste materiale prin care putem realiza case cu un nivel superior de durabilitiate şi confort. Paile sunt folosite sub forma unor baloţi bine comprimaţi care sunt înseraţi în perete prin presare. Un balot de paie are la baza acelaşi material ca şi lemnul: celuloza. Pentru că paiele sunt goale în interior, gradul de termoizolare este mai bun decât în cazul lemnului. În plus, comprimarea balotului îl face rezistent la compresie, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru construcţia unor ziduri solide. Tencuiala din pământ şi var permite pereţilor să “respire”, reglează umidiatea şi conferă un mediu de viaţă plăcut şi sănătos.

 

Aceste construcţii sunt foarte eficiente energetic datorită calităţilor termoizolante ale baloţilor de paie: un perete din baloţi de paie tencuit cu argilă şi var, cu o grosime totală de 50 cm, asigură aceeaşi termoizolare ca un perete din 20 cm BCA cu 20 cm polistiren. Producerea unor materiale ca BCA-ul, polistirenul, tencuiala pe bază de ipsos şi vopseaua pentru finisaje, necesită însă un consum de energie mult mai ridicat decât paiele, lemnul, pământul şi varul, generând în acelaşi timp şi un nivel ridicat de emisii CO2. Materialele de construcţii cu care lucrăm noi permit realizarea unui perete cu un consum de energie de 16 ori mai mic decât un perete din BCA, polistiren şi finisaje industriale (o valoare de 30 MJ faţă de 490 MJ). De asemenea, costurile pentru 1 mp de perete din baloţi de paie tencuit cu argilă şi var este de trei ori mai ieftin decât 1 mp de perete din BCA, polistiren şi tencuială din comerţ.

În plus, aceste case sunt sigure, rezistente la foc şi cutremur, se realizează rapid şi oferă un mediu de viaţă plăcut şi sănătos.

Scurt istoric

Contrar aparenţelor, casele din baloţi de paie sunt foarte durabile. Primele astfel de case au fost construite în SUA la finalul secolului XIX, iar unele dintre ele sunt funcţionale şi azi. Începând cu anii 80, interesul pentru construcţiile din materiale naturale, ecologice şi sustenabile începe să fie tot mai mare. Din ce în ce mai mulţi arhitecţi şi constructori din toate colţurile lumii ajung să lucreze cu baloţi de baie, experimentând şi dezvoltând în acelaşi timp noi tehnici care folosesc acest material. În prezent, numărul acestor case este de ordinul miilor, ele găsindu-se mai ales în ţări precum SUA, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Norvegia sau Australia. Odată cu creşterea interesului pentru casele din baloţi de paie, a apărut şi un număr tot mai mare de companii specializate în proiectarea şi realizarea lor.

 

În România avem avantajul unei tradiţii în domeniul construcțiilor naturale, paiele şi pământul fiind materiale predilecte pentru casele din mediul rural. Obiectivul nostru este să dăm o nouă şansă materialelor naturale tradiţionale, utilizându-le conform unor tehnici moderne de construcţie, atingând nivelul unor standarde internaţionale de calitate.

 

 
• Primele case din baloţi de paie au fost construite în Nebraska, SUA, la sfârşitul secolului XIX. Unele dintre aceste clădiri sunt funcţionale şi în ziua de azi, de exemplu, o casă din baloţi de paie veche de 100 de ani, încă locuită, o biserică din 1928, şi un conac din 1938, care în prezent găzduieşte un muzeu. În anii 80, tot în SUA, a avut loc o renaştere a tehnicilor de construcţie cu baloţi de paie, iar interesul este în continuă creştere. Din ce în ce mai mulți arhitecţi şi constructori din toate colţurile lumii aleg să lucreze cu baloţi de paie, experimentând şi dezvoltând în acelaşi timp noi tehnici care folosesc acest material.

• În prezent, construcţii din baloţi de paie pot fi găsite în oraşe precum New York, Montreal sau Amsterdam, fiind vorba nu doar de case particulare, ci şi de magazine, şcoli, secţii de poliţie, clinici, sau hoteluri. Nu există o numărătoare exactă a tuturor caselor din baloţi de paie din lume, însă se estimează că numărul lor poate atinge 20 000. Cele mai multe dintre ele se găsesc în SUA, Canada, Marea Britanie, Australia, China, Franţa, Germania şi Austria. În România, primele case de acest tip au început să fie construite abia cu trei-patru ani în urmă, iar în prezent există mai puţin de zece iniţiative de acest gen în toată ţara. Principalul motiv pentru slaba lor răspândire este lipsa de informare a publicului şi numărul foarte mic de specialişti în domeniu, care să poată proiecta şi construi o casă din baloţi de paie.

• În construcţia caselor ecologice au fost testate diferite metode pentru realizarea fundaţiei, urmărindu-se eliminarea betonului. O serie de alternative populare sunt: cauciucurile de maşină umplute cu pietriş, sacii umpluţi cu pământ stabilizat, ori piatra sau cărămida legate cu mortar de var.

• Acoperişurile vii nu sunt doar frumoase, ci au şi o serie de avantaje: oferă o izolare termică superioară, colectează surplusul de precipitaţii, filtrând, în acelaşi timp, elementele poluante din apă, creează un habitat natural pentru plante şi insecte şi contribuie la scăderea temperaturii din mediul urban.

• Există două tipuri de case din baloţi de paie: cele cu structură din lemn, unde baloţii sunt folosiţi ca umplutură a pereţilor, şi cele de tip load-bearing, în care baloţii sunt elemente structurale de rezistenţă care suportă greutatea acoperişului . Testele au arătat că un perete din baloţi de paie poate suporta o greutate de 1000 kg/m² şi o greutate a acoperişului de 500 kg pe metru de perete. Casele de tip load-bearing au în general un singur nivel plus mansardă, însă există construcţii de acest gen care au chiar două etaje.

• Pereţii din baloţi de paie nu atrag rozătoarele. Un proiect realizat de Swarthmore College, SUA, a urmărit studierea proprietăţilor unei case din baloţi de paie, analizând construirea şi demolarea unei asemenea clădiri. Cu ocazia dezasamblării casei (la patru ani de la construcţia sa) nu a fost descoperit niciun semn care să indice prezenţa rozătoarelor sau a insectelor în pereţi.

• Pereţii din baloţi de paie tencuiţi au un nivel ridicat de rezistenţă la foc. Testele de laborator au arătat că un perete din baloţi tencuit cu pământ rezistă expunerii la foc deschis timp de mai bine de 2 ore. Indicele de rezistenţă la foc stabilit în urma acestor teste este F120. Tencuiala din pământ oferă protecţie nu doar împotriva focului, ci şi împotriva ploii: datorită gradului ridicat de permeabilitate, tencuiala se umezeşte la exterior, însă tot datorită permeabilităţii, se usucă foarte repede. Pentru interior, în camerele expuse la umezeală, există o variantă de tencuială specială, originară din Maroc, numită Tadelakt. Aceasta se poate aplica atât pe pereţi cât şi pe pardoseli, căzi de baie sau blaturi de lucru, iar adăugând pigmenţi naturali se poate obţine o gamă largă de culori.

Sisteme de construcţie şi materiale ecologice folosite