Workshop Cârligu Mare, Comuna Glodeanu Siliştea, Buzău, 2011

Numele proiectului: Casă ecologică de familie (proiect social)

Investitor/beneficiar: Bisterica ortodoxa in Carligu Mare

Suprafaţă: 51m

Structură: structură din lemn și baloţi de paie tencuiţi cu tencuială din pământ, fundaţie din cauciucuri umplute cu pietriş, acoperiş din tablă și acoperiș viu

Camere: dormitor parinților cu birou, cu platforma cu dormitor copiilor, camera de zii cu bucătărie si masa, baie

Tehnologie: fundaţie – cauciucuri umplute cu pietriș; pereţi exteriori – pereți structurali din baloţi de paie, lemn şi tencuiala din pamant, pereți interioari din paleţi şi placaj OSB umpluţi cu nisip; structura acoperisului – lemn, izolat cu placaj de stuf, acoperit cu tablă, geamuri termopane fără ramă, uși recuperate.

Descriere:

În vara anului 2011 am participat la un workshop organizat de o asociaţie din Bucureşti (Eco-Habitat) şi condus de Tom Rijven, specialist olandez în construcţii din baloţi de paie şi tencuieli din pământ. Scopul şantierului a fost construirea unei case pentru o familie de 4 persoane.
Planul casei era constituit din 2 încăperi în formă de hexagon şi o baie în formă de diamant. Prima cameră, cu suprafaţa de 3×3 m2 , a fost proiectată ca dormitor pentru părinţi, cu o platformă suspendată pentru zona de dormit a copiilor, iar a doua cameră a fost planficiată ca bucătărie combinată cu dining/living. Fundaţia casei a fost făcută din cauciucuri de maşină umplute cu pietriş, o soluţie care reduce costurile şi care în acelaşi timp asigură rezistenţa construcţiei în caz de seism.

Pentru construcţia pereţilor din baloţi de paie am folosit tehnica CUT inventată de Tom, care presupune comprimarea baloţilor în cadrul peretelui cu ajutorul unor stinghii de lemn.
Acesta este un sistem hibrid între load-bearing şi structura de lemn. În combinaţie cu o tencuială specială preparată după reţeta lui Tom, peretele capătă proprietăţi load-bearing (are proprietăţi structurale de rezistenţă, fiind capabil să susţină acoperişul). Tencuiala, numită de Tom „body coat” (în traducere „haină de corp”) este pregătită dinainte amestecând pământ, nisip, rumeguş, iarbă proaspăt tăiată, şi bălegar, fiind apoi lăsată să fermenteze timp de 4 zile. Procesul de fermentaţie face ca ingredientele din tencuială să se combine formând o legătură puternică. Amestecul este apoi aplicat pe peretele din baloţi de paie care a fost în prealabil acoperit cu un strat de pământ prin înmuierea fiecărui balot într-o baie de argilă lichidă. Pe măsură ce tencuiala se usucă, apar crăpături care trebuie umplute cu un amestec de nisip şi argilă, apoi poate fi pus stratul final de tencuială, compus din argilă şi nisip fin. Pigmenţi naturali pot fi adăugaţi în acest amestec pentru a obţine o varietate de culori.

Lucrul la această construcţie a fost început târziu, la sfârşitul lui septembrie, iar după o lună vremea nu ne-a mai permis să continuăm. Din păcate, iarna foarte aspră (cu zăpezi în zonă de peste 2m) a afectat clădirea neterminată (fără acoperiş, cu pereţii slab protejaţi doar printr-o folie de plastic) iar în primăvara următoare a fost dărâmată şi reconstruită (noi nu am mai fost implicaţi în această etapă a proiectului).