Casă de vacanță – Valea Nucului, Buzău, România

Suprafaţa: 185m²

Structurăstructură din lemn cu pereţi din baloţi de paie tencuiţi cu tencuială din pământ şi var, fundaţie din beton, acoperiş din şindrilă.

Camere: parter – bucătărie, baie, sufragerie, bibliotecă; primul etaj – două dormitoare, toaletă; subsol – pivniţă.

TehnologieFundaţia: fundaţie din beton armat cu beci din beton ocupând 1/6 din suprafaţa parterului.

Pereţi exteriori: structură din lemn din bârne de brand 10 m x10 m. Structura din lemn a fost umplută cu material termoizolant – baloţi de paie, precomprimaţi şi inseraţi în perete prin presarea cu ajutorul chingilor ancorate. Pereţii din baloţi de paie au fost tencuiţi la exterior şi la interior cu tencuiala de var în trei straturi şi apoi vopsiţi cu lapte var.

Interior: pereţi din chirpici: cărămizi de adobe tradiţionale în România compuse din pământ şi paie, îmbinate cu mortar din argilă şi nisip şi tencuite cu tencuială de var în două straturi si vopsite cu lapte de var.

Podele: podele din lemn suspendate.

Acoperiş: structură din lemn acoperită cu şindrilă de lemn, vopsită cu ulei şi izolată cu vată bazaltică.

Descriere

Este vorba de o casă din baloţi de paie la care am lucrat vara trecută. În momentul în care noi am intervenit în proiect, structura din lemn şi acoperişul de şindrilă erau deja construite. Baloţii de paie fuseseră aduşi la faţa locului înainte de iarnă. Din păcate, însă, am constatat că trei sferturi dintre ei erau inutilizabili pentru că fuseseră depozitaţi într-o manieră improprie (direct pe sol, acoperiţi doar cu o folie de plastic, pe alocuri găurită) mare parte dintre ei fiind umezi şi degradaţi. Deoarece într-o construcţie nu se pot folosi decât baloţi uscaţi, am fost nevoiţi să aruncăm toţi baloţii care prezentau semne de umezeală şi/sau degradare. Aceasta este o primă condiţie esenţială: umiditatea baloţilor nu poate depăşi 15-20%, iar ideal nivelul trebuie să fie în jur de 8-10% (acest lucru poate fi evaluat corect folosind un metru de umiditate digital).
O a doua condiţie, foarte importantă în astfel de construcţii, este buna compresie a baloţilor. Pentru a ne asigura că baloţii sunt bine comprimaţi, am construit o presă simplă din lemn cu ajutorul căreia i-am comprimt încă o dată înainte de a-i introduce în structura casei. Baloţii sunt apoi introduşi în pereţi unde sunt din nou comprimaţi, cu ajutorul unor chingi.
Pentru a umple pereţii exteriori (o suprafaţă de 190 m2) am avut nevoie de aproximativ 500 de baloţi.
În 3 săptămâni am construit un sfert din suprafaţa totală a pereţilor, apoi stocul de baloţi de paie s-a epuizat şi a fost nevoie să facem o pauză de o lună în aşteptarea noilor baloţi şi a chirpiciului.
În timpul acestei pauze, membrii iniţiali ai echipei au renunţat şi am preluat eu conducerea şantierului, formând o nouă echipă împreună cu 2 localnici şi un lucrător din Bucureşti. Această formulă a funcţionat mult mai bine şi odată ce au sosit noii baloţi de paie am finalizat restul pereţilor (o suprafaţă de aproximativ 190m²) în doar 2 săptămâni. Pentru construcţia pereţilor interiori din chirpici am primit o echipă internaţională de 14 voluntari.
Pasul următor a fost aplicarea tencuielii de var la exterior, în 4 straturi cu o grosime totală de 4 cm. Primul strat, aplicat direct pe baloţi, a fost cel din pământ, urmat apoi de o tencuială din amestec de pământ, var, nisip şi paie, un alt treilea strat din var şi nisip grosier, urmat de un strat final din var, nisip fin şi cenuşă (pentru o spori rezistenţa). Ultimul strat a fost vopsit cu var pentru a acoperi nuanţa de gri dată de cenuşă, rezultând pereţi de un alb strălucitor.
Tencuirea exterioară (realizată cu o echipă de 4 lucrători) a durat 6 săptămâni şi a necesitat aproximativ 5 m3 de nisip, 2.5 m3 de pământ, 1 mde var, paie şi apă.

Lucrările au fost oprite pentru perioada iernii şi urmau să fie reluate în sezonul acesta.